Artikel 29 juni 2023

Criminelen ronselen stewardessen: ‘Ze moeten zich minder zichtbaar maken op Schiphol’

Op 29 juni publiceerde Goedemorgen Nederland bij WNL.tv onderstaand bericht (foto: ANP):

Aankomende stewards en stewardessen moeten een chantagetraining volgen. Dat meldt De Telegraaf. Volgens de krant hebben drugscriminelen het gemunt op de kersverse werknemers van Schiphol. Burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans gaat over de veiligheid rondom de luchthaven en gaf een eerste gastcollege om de toekomstige stagiairs voor te bereiden.

Dat stewards en stewardessen een mikpunt zijn van drugscriminelen heeft vooral te maken met het feit dat ze ook buiten de luchthaven zichtbaar zijn in uniform. Zo zijn al meerdere mensen aangesproken in de trein of bijvoorbeeld tijdens het doen van boodschappen. Chantage en intimidatie ligt op de loer. “De tips die ik heb gegeven tijdens mijn gastcollege is dat ze minder zichtbaar moeten maken dat ze op Schiphol werken”, zegt Schuurmans tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Veilige werkomgeving creëren

Bij de lessen van MBO College Airport wordt nu meer aandacht besteedt aan de ondermijnende criminaliteit. Het lespakket wordt vanaf komend schooljaar uitgebreid met een speciale training. Schuurmans vertelt dat ze op het moment dat ze worden aangesproken, contact moeten opnemen met een speciaal daarvoor aangewezen persoon binnen hun bedrijf, met de Koninklijke Marechaussee of bellen met Meld Misdaad Anoniem.

“We willen mensen zo weerbaarder maken en zich veiliger laten voelen in hun werkomgeving”, zegt Schuurmans. “We willen absoluut voorkomen dat mensen op deze manier de criminaliteit in worden getrokken.”

Luister hier naar het nieuwsitem.

Iets gezien of gehoord dat niet klopt?

Melden kan op verschillende manieren. Kijk hier wat je kunt doen.

Melden