ENGLISH

Nieuws

Blijf op de hoogte

Volg hier het nieuws over de aanpak van ondermijning op de luchthaven.
Artikel 29 oktober 2021

Schiphol waarschuwt eigen personeel voor ondermijning

Schiphol start een campagne om personeel bewust te maken van de gevaren van ondermijning. Onder het motto 'Geef criminelen geen kans' hopen Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer dat medewerkers aan de bel trekken als ze iets verdachts opmerken of zelf de criminaliteit worden ingelokt.

Meer lezen
Artikel 16 september 2021

Douaniers op Schiphol vinden honderden kilo's coke in lading bevroren vis

Bij een controle heeft de douane vanmiddag op Schiphol ruim 200 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading vis. Dat meldt de douane op Twitter.

Meer lezen

Ondermijningsbeeld Schiphol 2020

In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer is een onderzoeksrapport opgesteld, dat inzicht geeft in de aard en omvang van ondermijning op Schiphol. Het rapport onderstreept de urgentie om ondermijning aan te pakken en laat zien waar versterking in de publiek-private samenwerking en van maatregelen mogelijk is. De komende tijd worden mogelijk kwetsbare branches en locaties verder in kaart gebracht. Zo kan bepaald worden welke barrières nodig zijn om ondermijnende criminaliteit op de luchthaven te voorkomen en aan te pakken.

Bekijk de video
Artikel 10 september 2021

Schiphol Trade Park Services ondertekent convenanten KVO-B en Cameratoezicht

Donderdag 9 september heeft Schiphol Trade Park Services (STP Services) twee convenanten ondertekend. Het convenant KVO-B (Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen) is behalve door STP Services ook ondertekend door de gemeente Haarlemmermeer, Politie en Brandweer Kennemerland. Gelijktijdig werd door STP Services en gemeente Haarlemmermeer ook het convenant Cameratoezicht Schiphol Trade Park ondertekend. Met beide convenanten kunnen maatregelen worden uitgewerkt ter bevordering van de veiligheid voor ondernemers en medewerkers op Schiphol Trade Park, een ontwikkeling van gebiedsontwikkelaar SADC.

Meer lezen
Artikel 3 augustus 2021

Tien medewerkers Schiphol in verband gebracht met drugssmokkel

In mei werd op Schiphol 321 kilo cocaïne in een vliegtuig onderschept. Dertien mensen, onder wie tien medewerkers op Schiphol, worden verdacht van betrokkenheid.

Meer lezen
Artikel 19 juni 2021

Heilooënaar krijgt twee jaar cel voor rol in cocaïne-import

Een ex-Schipholmedewerker uit Heiloo moet twee jaar de gevangenis in. Dit vanwege zijn deelname aan een criminele organisatie plus betrokkenheid bij voorbereidingen om vanuit Peru zeven kilo cocaïne Nederland in te voeren.

Meer lezen
Artikel 24 mei 2021

Douane Schiphol ontdekt grote partij cocaïne

Op Schiphol heeft de douane 300 kilo cocaïne onderschept. De drugs kwamen Nederland binnen met een vrachtvliegtuig uit Quito, de hoofdstad van Ecuador. Dat meldt het CargoHarc-team, een samenwerkingsverband van FIOD, Koninklijke Marechaussee en douane.

Meer lezen
Artikel 14 mei 2021

Waarom er miljoenen nodig zijn om de boeven op Schiphol te verjagen

2,6 miljoen euro trekt demissionair minister Ferd Grapperhaus in totaal uit om de criminaliteit op en rond Schiphol aan te pakken. Waarom is hier eigenlijk zoveel geld voor nodig? En wat voor boevenpraktijken vinden er dan allemaal plaats in en om de luchthaven? NH Nieuws legt de situatie uit aan de hand van zes vragen.

Meer lezen
Artikel 14 mei 2021

Schiphol krijgt 1.9 miljoen euro erbij voor bestrijding georganiseerde misdaad

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geeft nog meer geld uit voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad op Schiphol. De komende twee jaar wordt er 1.9 miljoen euro door het ministerie overgemaakt om het drugscriminelen, witwassers en mensenhandelaren onmogelijk te maken op de luchthaven toe te slaan en personeel te ronselen voor het vuile werk.

Meer lezen
Artikel 1 april 2021

Aanpak van ondermijning op Schiphol vergt een werkdag per week van burgemeester Haarlemmermeer

De burgemeester van Haarlemmermeer is een werkdag per week bezig met de beveiliging van Schiphol. Niet om veilig te kunnen vliegen, maar om de ondermijning aan te pakken.

Meer lezen
Artikel 22 februari 2021

Verdachten aangehouden voor miljoenendiefstal iPhones op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen maanden elf verdachten aangehouden in verband met de diefstal van twee grote partijen iPhones op de luchthaven Schiphol. Bij de diefstallen, vorig jaar, werd in totaal voor 18,5 miljoen euro aan telefoons buitgemaakt.

Meer lezen
Artikel 13 januari 2021

Douane onderschept meer cocaïne

De douane heeft in het afgelopen jaar ruim 115.000 kilo cocaïne onderschept in Nederland en in het buitenland die bestemd was voor ons land. Op Schiphol en in de havens werd 48.000 kilo in beslag genomen. Zo’n 24 procent meer dan in 2019.

Meer lezen
Artikel 9 december 2020

Tot 7,5 jaar cel voor drugssmokkel via Schiphol met hulp luchthavenpersoneel

De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag celstraffen van 9 maanden tot 7,5 jaar opgelegd aan in totaal acht drugssmokkelaars, die via Schiphol harddrugs invoerden. Dit gebeurde van mei 2017 tot eind november 2017.

Meer lezen
Artikel 23 november 2020

Grapperhaus trekt buidel voor bestrijding drugscriminaliteit op Schiphol

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geeft 700.000 euro extra uit aan de bestrijding van ondermijnende drugscriminaliteit op Schiphol. Criminelen kunnen nu nog te vaak ongehinderd hun slag slaan op de luchthaven, dankzij zwakke plekken zoals in de bagagekelders en op Schiphol-Oost. Bovendien worden schoonmakers, cateringmedewerkers en bagagepersoneel geronseld om het vuile werk op te knappen.

Meer lezen
Artikel 4 november 2020

Haarlemmer misbruikte Schipholpas voor drugssmokkel. Via de pannenkoekenmethode kwamen de drugs het land binnen.

Het openbaar ministerie verwijt twee Haarlemmers deelname aan een criminele bende, die drugs zou hebben gesmokkeld via Schiphol. De twee zouden in 2017 betrokken zijn geweest bij de invoer van 40 kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika en bij voorbereidingshandelingen voor het invoeren van drugs.

Meer lezen
Artikel 1 oktober 2020

Aanhoudingen op Schiphol tijdens actie tegen mobiel banditisme

De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben donderdag op en rond Schiphol een actie gehouden om mobiel banditisme en ondermijning tegen te gaan. Hierbij werden meerdere personen aangehouden.

Meer lezen
Artikel 28 juli 2020

Miljoenenroof van iPhones bij Schiphol, mogelijk (weer) met hulp van binnenuit

Ladingdieven hebben voor maar liefst drie miljoen euro aan iPhones gestolen. De Marechaussee houdt er rekening mee dat de roof met hulp van binnenuit is gepleegd en maakt zich zorgen om het aantal miljoenendiefstallen rond de luchthaven.

Meer lezen
Artikel 12 november 2019

Zes aanhoudingen voor fraude bij bedrijf op Schiphol

De marechaussee heeft zes personen aangehouden voor fraude bij een logistiek bedrijf op Schiphol. Er is voor meer dan 620.000 euro gefraudeerd.

Meer lezen
Artikel 14 oktober 2019

Haarlemmermeer en Schiphol spannen samen tegen criminelen

De gemeente Haarlemmermeer en de luchthaven Schiphol gaan samen de strijd aan tegen criminelen die het wettelijke gezag ondermijnen. Burgemeester Marianne Schuurmans presenteerde het project bij de lancering van de gemeentebegroting in 2019.

Meer lezen
Interview

Dik, wijkopper Schiphol-Oost: ik heb inmiddels een goed netwerk op het terrein.

Sinds 1 juli 2019 is Dik als wijkopperwachtmeester werkzaam op Schiphol-Oost. Hij maakt onderdeel uit van de brigade Politie en Beveiliging. Uit onderzoek bleek dat er al langere tijd behoefte was aan een “wijkagent” in dit gebied.

Meer lezen
Interview

KCS: samen houden we het hier eerlijk en veilig

De meeste medewerkers van KCS doen hun werk met plezier en zoals van hen verwacht wordt. Toch is er ook criminaliteit op de werkvloer. Die wil KCS tegengaan, samen met onder andere de Douane en de Marechaussee. En het personeel wordt gevraagd om mee te helpen.

Meer lezen