Artikel 30 juni 2023

Minder drugskoeriers op Schiphol

Op 30 juni publiceerde Het Misdaadbureau bij WNL.tv onderstaand bericht (foto: ANP):

Het aantal drugskoeriers dat via Schiphol ons land probeert binnen te komen, is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit nog niet eerder gepubliceerde cijfers van de Koninklijke Marechaussee die zijn ingezien door de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau. De afname kan volgens de Marechaussee onder andere te maken hebben met scherpere controles en toezicht waardoor drugscriminelen uitwijken naar andere luchthavens.

Vorig jaar, in 2022, zijn er 348 drugssmokkelaars aangehouden op Schiphol. Een jaar eerder waren dat er 412. In vier jaar tijd is het aantal ingerekende drugskoeriers met ruim 35 procent afgenomen. Die dalende trend is zo’n tien jaar geleden ingezet. In het verleden hielden Douane en Marechaussee nog weleens meer dan 1000 drugskoeriers per jaar aan.

Waterbedeffect

Woordvoerder Robert Van Kapel van de Marechaussee: “De coronaperiode zorgde met alle reisbeperkingen voor minder vliegverkeer de afgelopen jaren. Het is de vraag of het aantal drugskoeriers straks weer toe gaat nemen.” De afname kan volgens hem te maken hebben met frequentie van controles, informatiegestuurd werken en ook internationale samenwerking met landen waar drugs vandaan komen, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika. Mogelijk is er wel sprake van een zogenoemd waterbedeffect. Van Kapel: “Criminele netwerken zoeken altijd naar nieuwe wegen om hun smokkelwaar langs grenzen te krijgen.”

Bolletjeslikkers

Toch worden er dagelijks nog drugskoeriers gesnapt op Schiphol. Er zijn mensen die bolletjes hebben geslikt, maar ook drugs op hun lichaam hebben geplakt. Daarnaast verstoppen smokkelaars het ook in kleding.

Hulp van binnenuit

Drugscriminelen hebben vaak hulp van binnenuit nodig, dus van medewerkers op of rond Schiphol. Dat geldt in ieder geval voor drugssmokkel via vrachtvluchten. Van Kapel: “Schipholpashouders zijn interessant voor criminelen. De vrachtvluchten komen aan op een platform. Je hebt mensen nodig om de drugs van het beveiligde gedeelte naar het onbeveiligde gedeelte te brengen. Daarom is het belangrijk dat we op dat vlak nauw samenwerken om ondermijning tegen te gaan, voor een sterke, integere luchthaven.”

Luister hier naar de radio-uitzending van 30 juni.

Iets gezien of gehoord dat niet klopt?

Melden kan op verschillende manieren. Kijk hier wat je kunt doen.

Melden