Op 29 maart publiceerde NH Nieuws onderstaand artikel:
In mei 2021 werd 320 kilo cocaïne ontdekt op Schiphol. De drugs zaten verstopt in bloemendozen die vanuit Zuid-Amerika naar Schiphol werden gevlogen.
Volgens het OM was hulp van binnenuit cruciaal: Schiphol-medewerkers moesten de lading uit het vliegtuig halen en op een afgesproken plek afleveren. Twee maanden na de vondst werden er drie verdachten opgepakt. Tegen hen eiste het OM straffen tot negen jaar, maar die vielen lager uit.
De man die gisteren terechtstond werkte ook op Schiphol en had volgens de rechtbank een coördinerende rol bij de smokkel. Zelf zegt de man dat hij onder druk is gezet.
De verdachte werkte voor een vrachtafhandelaar, en was daarom in het bezit van een Schiphol-pas waarmee hij op beveiligde delen van Schiphol kon komen. In die rol had hij zicht op het vliegtuig waarmee de cocaïne naar Nederland kwam.
De man heeft grif gebruik gemaakt van zijn netwerk op Schiphol. Hij benaderde collega's om mee te werken bij de uitvoering en voorbereiding van een drugstransport. Hij informeerde mededaders over de vlucht waarin de zending was verborgen en hoeveel dozen er zouden aankomen, regelde welke Schipholmedewerkers bij het uithalen van de cocaïne werden betrokken en regelde personen die de cocaïne verder zouden vervoeren. Ook gaf hij geldbedragen aan anderen die bij de voorbereiding van de drugstransporten waren betrokken.
De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straf rekening gehouden dat de man heeft bekend. De rechtbank erkent de mogelijkheid dat hij onder druk is gezet en benadrukt dat dit voor hem beangstigend moet zijn geweest.
Er staan in totaal twaalf verdachten terecht in de zaak, van wie er volgens het OM negen werkzaam waren op Schiphol. Het bewijs voor hun betrokkenheid bij de drugsinvoer blijkt uit onderzoeksgegevens zoals telefoontaps, historische printgegevens, observaties en het opnemen van vertrouwelijke communicatie.
Van de verdachten die vorig jaar juli werden opgepakt, heeft een 52-jarige man vijf jaar cel gekregen. Volgens de rechter had hij 'contact met mensen in Zuid-Amerika die hij de cocaïne aan boord van het vliegtuig kon laten plaatsen'.
Een 59-jarige heeft toen drie jaar cel gekregen. Hij gaf volgens de rechter informatie over de vluchten en stond klaar om de drugs uit het vliegtuig te halen. Een derde verdachte, een man van 60, is toen vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken.
Wanneer de acht andere betrokkenen voor de rechter moeten verschijnen, is nog niet bekend.