Artikel 14 september 2023

OM eist tot 57 maanden cel voor grote ladingroof op Schiphol

Op 14 september publiceerde NU.nl onderstaand bericht:

Justitie eist tot 57 maanden cel tegen zes verdachten van een geruchtmakende diefstal op Schiphol. Daarbij is vier jaar geleden voor 2,5 miljoen dollar (2,35 miljoen euro) aan elektronica buitgemaakt.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om een "strak geplande, professioneel uitgevoerde diefstal". De zes verdachten zijn tussen de 31 en 38 jaar en komen uit Rotterdam, Amsterdam, Heerhugowaard, IJmuiden en Haarlemmermeer.

Vijf van hen hebben zich volgens het OM in vereniging schuldig gemaakt aan de ladingroof. Een zesde verdachte is volgens de officier van justitie schuldig aan witwassen. Naast de gevangenisstraf zouden de zes ook de opbrengst moeten terugbetalen.

De zaak kwam in september 2019 aan het licht bij een onderzoek naar witwassen in een loods in Beverwijk. Daar stonden pallets met elektronica die in juni van dat jaar was buitgemaakt op Schiphol Zuidoost. Het ging om dure spullen, zoals smartphones, drones en actiecamera's.

De Koninklijke Marechaussee nam belastende administratie van de zes verdachten in beslag, luisterde hun telefoons af en hoorde getuigen. Ook is versleutelde communicatie gekraakt.

'Organisatie die de diefstal tot in de puntjes kan voorbereiden'

Het OM noemt de diefstal een zorgvuldig geplande roof. Van tevoren zijn vrachtwagens gekocht om de buit mee te vervoeren en zijn valse kentekenplaten geregeld. Bovendien was er hulp van binnenuit.

"Naast de hulp van platte medewerkers heb je een organisatie nodig die de diefstal tot in de puntjes kan voorbereiden, bereid is kosten te maken en kanalen heeft om de kostbare voorwerpen te helen", redeneert het OM.

Twee medewerkers van het transportbedrijf, 34-jarige inwoners van Hoofddorp, zouden het startsein hebben gegeven toen de kust veilig was en de vrachtwagens het terrein van Schiphol op konden rijden. Drie anderen zouden de ladingroof hebben georganiseerd. Een 31-jarige verdachte uit IJmuiden zorgde er volgens de officier voor dat de lading naar Dubai kon worden verscheept.

Tegen de twee medewerkers en drie organisatoren is 22 tot 57 maanden cel geëist. Ook de man uit IJmuiden hoorde voor witwassen en heling 57 maanden tegen zich eisen, al had hij volgens het OM geen concrete rol bij de roof zelf.

Iets gezien of gehoord dat niet klopt?

Melden kan op verschillende manieren. Kijk hier wat je kunt doen.

Melden