Op 7 mei publiceerde NH Nieuws onderstaand artikel:
Diemenaar René V. moest gisteren en vandaag samen met twee medeverdachten voor de rechtbank van Schiphol verschijnen. Zij zouden tevergeefs hebben geprobeerd om ruim 25 kilo cocaïne tussen de bloemen vandaan te vissen. Het OM eist zeven jaar cel tegen de drie mannen.
Op zaterdag 21 mei 2023 krijgt een medewerker van het bloemenbedrijf argwaan als hij een opvallend zware doos met bloemen tegenkomt. Hij schakelt de douane in. In het pakket zit ook een tracker. Het blijkt vanuit Colombia via Schiphol te zijn ingevoerd. De Koninklijke Marechaussee start een onderzoek.
Op camerabeelden van die ochtend vroeg zien zij iets verdachts: drie mannen lopen zoekend door het bedrijf. Het gaat om V. en de twee verdachten, die er niet werken. Volgens het OM heeft hij de mannen via de achterdeur binnengelaten.
Het OM vermoedt dat de samenwerking tussen V. en de criminelen verder ging dan alleen het openen van de deur. Hij zou ook zijn rooster en de planning aan hun wensen hebben aangepast en collega's hebben geprobeerd te werven.
De officier van justitie omschrijft hem als een cruciale schakel in de drugsketen. "In het criminele circuit noemen ze dit ‘de deur’. Iemand die criminelen een succesvolle drugsuithaal garandeert [...] Zonder ‘een deur’ zijn criminelen doorgaans niet eens bereid investeringen of moeite te doen om een drugstransport op te tuigen. De lading is immers veel te prijzig en het overzeese vertrouwen te kost- en kwetsbaar, om zonder (deur)garanties cocaïne op goed geluk naar Nederland te sturen."
De andere twee verdachten spoort de Marechausseeo op basis van beelden en reisbewegingen op. Op de telefoon van een 40-jarige verdachte uit Amsterdam worden filmpjes gevonden die het scenario van het OM zouden ondersteunen. Hierop is bijvoorbeeld de doos te zien waar de coke in zat, op een moment dat die nog niet in Nederland was.
Op die telefoon zou ook een screenshot van Flightradar zijn gevonden. Daarop is het vliegtuig met het pakket aan boord op het moment van vertrek te zien op een Colombiaanse startbaan. Ook op de telefoon van de andere verdachte - een 63-jarige man uit Barendrecht - zouden belastende video's en berichten zijn gevonden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.
Melden kan op verschillende manieren. Kijk hier wat je kunt doen.