ENGLISH

Verhaal

Sommige zaken zijn privé

Jacques werkt al jaren op de luchthaven. Hij werkt voor de grootste cateraar op de luchthaven en dat mag iedereen weten. Net als het feit dat hij na een rommelige scheiding een beetje in de geldproblemen zit.

Die scheiding zit hem dwars en daarom praat hij er graag over. Hij is, zoals hij zelf zegt, een open boek. Iedereen in zijn buurt én op de luchthaven kent zijn verhaal.

Op een dag staat hij in de rij tijdens het boodschappen doen, als John, een vage kennis uit het dorp, hem aanspreekt.

 

‘Hey Jacques, da’s lang geleden. Hoe gaat ie nou?’

‘Hey uh, John toch? Tja, het gaat wel hoor. Ben net gescheiden dus ja, heb me weleens beter gevoeld.’

‘Jeetje gescheiden man. Dat is niet best. En het huis en zo? Kun je wel een beetje rondkomen?’

‘Het gaat… Net. Ik heb mijn werk natuurlijk, maar met zijn tweeën was het makkelijker om de hypotheek te betalen.’

‘Ja snap ik… Maar jij werkt op Schiphol toch? Dan kun je toch wel wat bijverdienen?’

‘Hoe bedoel je?’

‘Nou Jacques… Moet ik het uittekenen? Een keertje een klusje doen. Verdient goed hoor. Kun je zo een jaar vooruit.’

 

John overtuigt Jacques om een pakketje voor hem uit te halen dat verstopt is in een vliegtuig. Jacques stemt in, hij kan die paar duizend euro immers prima gebruiken. Hij is zenuwachtig en wat gespannen, maar het lukt hem om het pakketje de luchthaven af te krijgen. Nadien zweert hij tegen zichzelf: één keer - nooit meer. Helaas denkt John daar anders over. Hij blijft Jacques appen. Zijn toon verandert en Jacques voelt zich niet langer veilig. Hoe had hij dit kunnen voorkomen?...

Meer verhalen

Houd sommige zaken voor jezelf

Vertel niet aan Jan en alleman dat je op de luchthaven werkt en wat voor werk je er doet. Natuurlijk mag je trots zijn op je werk, maar wees waakzaam. Als bijvoorbeeld iemand op een feestje maar blijft doorvragen over je werk en om details vraagt als op wat voor vluchten je werkt, wanneer je werkt en met wie; kap zo’n gesprek dan vriendelijk af. Wees ook voorzichtig met privé informatie. Criminelen kunnen gevoelige informatie gebruiken om jou te overtuigen hun vuile werk op te knappen. En probeert iemand je te overtuigen iets verkeerds te doen? Blijf vriendelijk, maar zeg nee en houd vol. Nee is nee. Vaak gaat een crimineel dan op zoek naar een andere ingang.

Meer tips